Indicații pentru implantare

Conform statisticilor oficiale, aproximativ 69% dintre persoanele cu vârsta peste 35 de ani pierd cel puțin un dinte sănătos. Motivele pot fi diferite, începând cu carii banale și terminând cu patologii radiculare.

Implantarea dinților este cel mai progresiv și eficient mod de a restabili dinții pierduți. Spre deosebire de protezarea clasică, această metodă garantează durabilitatea și fiabilitatea dentiției (rândului de dinți).

Însă majoritatea stomatologilor calificați efectuează această procedură doar în cazul unor anumite indicații, și anume:

  • Un singur defect. Un implant este necesar pentru păstrarea sănătății dinților îvecinați.
  • Defecte organice ale dentiției. Când la pacient lipsesc 2-3 dinți la rând.
  • Defectul ultimilor dinți din rând. În acest caz, implantarea este aproape singura modalitate de a întoarce dintele sănătos. Dar, în această situație, se pune problema oportunității restaurării dintelui.
  • Adenția completă. Absența unui rând întreg de dinți. Există o alternativă destul de populară sub formă de protezare amovibilă. Dar aceasta are multe dezavantaje, inclusiv deformarea treptată a osului maxilarului. Folosind implanturile din titan este posibil de restabilit frumusețea naturală a dentiției (rândului de dinți), precum și evitarea deformării țesutului osos.

Protezarea amovibilă poate să nu fie posibilă încă din alt motiv, și anume hipersensibilitatea la acrilat – componenta principală care intră în compoziția protezelor amovibile. Ca urmare a hipersensibilității / intoleranței, poate apărea o reacție alergică sau alte simptome adverse. Însă implanturile moderne sunt fabricate dintr-un aliaj de metale și nu provoacă o reacție alergică.

De obicei, pacientului i se propune să discute despre implantare imediat după îndepărtarea dintelui. Cu toate acestea, pentru a începe procedura, este necesar de exclus prezența contraindicațiilor.