Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare

Mulți pacienți consideră implantarea dinților doar o modalitate de a elimina imperfecțiunile estetice. Dar puțini oameni se gândesc la ce rol joacă aceasta în păstrarea țesutului osos al maxilarului și sănătatea întregii dentiții (rândului de dinți).

Avantajele implantării dinților

  1. Obstacol pentru atrofia țesutului osos

După îndepărtarea dintelui, sarcina pe țesutul osos din această zonă se reduce, ceea ce poate provoca o schimbare patologică a întregului sistem dentar. Osul începe să se atrofieze treptat, pierzându-și volumul și forța. După restaurarea dintelui cu un implant și protezare, se creează o presiune internă suficientă, astfel încât țesutul osos să nu-și piardă funcția fiziologică și să-și păstreze forma.

  1. Păstrarea formei naturale a gingiilor

Protezele dentare sub formă de punte restabilesc aspectul estetic al dentiției și sunt atașate de dinții sănătoși. În același timp, acest tip de proteză practic nu interacționează cu gingia. În lipsa unui dinte, gingia începe treptat să-și piardă forma și se deformează. Însă, după implantarea implantului acesta îndeplinește funcția de stabilizator al membranei mucoase. Implantul oprește procesele degenerative din gingie și ajută la menținerea formei sale.

  1. Implantul nu diferă din exterior de dintele sănătos

Pe un bolț de titan este instalată o coroană, care este aproape imposibil de diferențiat de propriul dinte. Îi este conferită forma, volumul și culoarea dorite. Protezele obișnuite sunt foarte ușor de observat atunci când o persoană zâmbește sau mănâncă. Însă un implant de calitate este aproape imposibil de distins.

  1. Reducerea sarcinii de pe dinții sănătoși și lipsa restricțiilor alimentare

Protezele de tip punte sunt atașate de dinții sănătoși, pe care se aplică o sarcină suplimentară. Din această cauză, dinții de susținere se deteriorează mai repede, în special la utilizarea frecventă a alimentelor solide. Implanturile dentare se atașează de țesutul osos al maxilarului, la fel ca și dinții sănătoși. Prin urmare, după instalarea lor, presiunea pe dinți în timpul meselor este distribuită uniform pe întreaga dentiție. Nu veți achiziționa doar un zâmbet frumos, ci și veți putea păstra sănătatea dinților vecini.

  1. Durată de viață lungă

Implanturile dentare de calitate vă pot servi mulți ani. Sub rezerva respectării tuturor regulilor de îngrijire a cavității bucale, implantul nu necesită înlocuire de-a lungul vieții. Este suficient să vizitați stomatologul și să verificați starea coroanei. De obicei, coroana este schimbată la fiecare 10-15 ani.

Dar nu se poate vorbi doar despre avantajele implantării dentare fără a menționa dezavantajele. Stomatologia modernă nu este perfectă, de aceea implantologia are și o parte inversă a monedei.

Dezavantajele implantării dinților

  1. Intervenție chirurgicală

Procedura de implantare a dinților este practic nedureroasă. Dar, într-un fel sau altul, aceasta este o intervenție chirurgicală. Recuperarea poate fi lungă și dureroasă. Acesta este un disconfort pe care nu toată lumea este dispusă să-l reziste.

  1. Contraindicații

Ca și în orice procedură chirurgicală, implantarea are contraindicații. Un dentist cu experiență va examina cu siguranță starea dumneavoastră de sănătate înainte de inserarea implantului. Dacă aveți orice indicații preliminare pentru complicații, operația va fi anulată.

Dar, în ciuda puținelor deficiențe, nu există alternative la implantologie la momentul prezent. Acesta este singurul mod de a restabili dentiția, rezolvând problemele estetice și fiziologice pentru mai mulți ani.