Instalarea unui implant dentar

Cel mai dificil pas în implantarea dentară este ca pacientul să depășească bariera psihologică. Pentru marea majoritate a oamenilor, această procedură este asociată cu dureri severe, limitări și reabilitare prelungită.

Adesea, medicii chiar anulează implantarea pentru o perioadă nelimitată pentru a permite pacientului să se pregătească mental pentru aceasta.

Contrar părerii comune a populației, procedura de implantare dentară este nedureroasă și nu provoacă suferință fizică pacientului. Poate fi împărțită în 2 etape:

  1. Pregătirea pentru instalarea implantului.
  2. Instalarea implantului dentar.

Pregătirea pentru instalarea implantului

Pregătirea potrivită pentru operație este cheia unui rezultat bun. Medicul dentist efectuează preliminar o examinare vizuală a cavității bucale, deoarece operația poate fi efectuată numai în absența proceselor infecțioase.

În ordine obligatorie este efectuată o serie de imagini radiografice sau tomografie computerizată, care permit:

  • evaluarea structurii țesutului osos,
  • înțelegerea amplasării dinților în rând,
  • determinarea tipului optimal de implant dentar,
  • marcarea locului pentru viitorul implant.

Imaginile cu raze X vor ajuta la identificarea rădăcinilor dinților care ar putea rămâne în țesutul osos după extracția dintelui. Înainte de instalarea implantului, acestea trebuie îndepărtate.

Pe lângă o examinare de bază a stării dinților și a maxilarului, medicul trebuie să afle dacă aveți boli cronice sau alte patologii care pot deveni o contraindicație pentru intervenția chirurgicală. Povestiți în mod obligatoriu despre toate bolile Dumneavoastră cronice și medicamentele luate pentru a oferi dentistului o imagine clinică completă.

Instalarea implantului dentar

Pentru ca procedura să treacă cu mai puțin disconfort, se efectuează anestezie locală. Aceasta se utilizează pentru operații care durează mai puțin de 2 ore. Cele mai utilizate injecții sunt lidocaina, care blochează transmiterea impulsului nervos de-a lungul nervilor.

Dacă este nevoie să fie implantate 3-4 implanturi sau să se efectueze suplimentar plastica osoasă, pacientului i se recomandă anestezie locală potențată. Aceasta este de obicei o injecție a unui sedativ puternic care crește semnificativ pragul durerii. Veți fi conștient, dar nu vei simți nimic din cauza unui efect sedativ pronunțat.

Protocolul chirurgical în formatul clasic implică implantarea în mai multe etape și anume:

  • Separarea gingiilor de țesutul osos.
  • Formarea unei găuri pentru implant folosind instrumente speciale.
  • Înșurubarea tijei de titan în patul pregătit.

Întreaga procedură durează de la 30 la 60 de minute, în funcție de caracteristicile osului maxilarului și de amplasarea dintelui.
Dacă țesutul osos nu are o înălțime suficientă, se folosește tehnologia „Sinus-Lifting”. Aceasta este o procedură de creștere a oaselor. Deoarece nu necesită reabilitare suplimentară, medicul poate să o efectueze în ziua implantării.

După înșurubarea tijei din titan în țesutul osos, acesta este închis cu un dop și mucoasa deteriorată este suturată.
La 10-14 zile de la operație, este necesară îndepărtarea suturilor. Medicul examinează și evaluează rezultatele procedurii. În această etapă, el înțelege deja cum implantul se înrădăcinează.

Dopul tijei rămâne în cavitatea bucală timp de câteva luni până când implantul este complet stabilizat. După stabilizare, medicul scoate dopul și instalează bontul.

Un bont este un bolț care este înșurubat în implant. Ulterior, pe el se îmbracă o coroană.

Următorul pas este fabricarea coroanei. Medicul face o amprentă, selectează culoarea viitorului dinte și transferă datele necesare tehnicianului dentar pentru fabricarea protezei. Fabricarea acestuia durează 1-2 săptămâni, după care proteza este atașată la implant folosind cimentul dentar.

Cel mai mult timp este necesar pentru grefarea implanturilor din titan, care trebuie să fie acoperit de țesutul osos suficient încat a se fixa stabil în maxilar. Cu cât rata de regenerare osoasă a pacientului este mai mare, cu atât mai rapid se produce acest proces. Procedura de restaurare completă a dintelui, de la instalarea implantului până la protezare, durează în medie de 3 până la 6 luni.