Există o concepție greșită comună că implanturile dentare au apărut relativ recent. Dar, datorită descoperirilor secolului XX, s-a dovedit că primele încercări de înlocuire a dinților deteriorați au fost făcute în urmă cu 5.000 de ani.
Se consideră că în Egiptul antic exista stomatologia cea mai avansată din acele timpuri. Vindecătorii de dinți egipteni efectuau intervenții chirurgicale și îndepărtau dinții bolnavi. Din păcate, încercările de a vindeca și păstra dinții au eșuat. Iar tincturile existente doar salvau de durerile puternice de dinți.
Pierderea dinților era o problemă uriașă pentru toți oamenii. Chiar și la mumia găsită au fost descoperite semne de abcese, dinți în descompunere și gingii bolnave. Reprezentanții mai antici ai rasei umane, descoperiți în timpul săpăturilor, în general nu aveau o parte semnificativă a dinților.
Îndepărtarea dinților în descompunere a fost cea mai frecventă procedură din acele timpuri. Cu câteva mii de ani înaintea erei noastre a apărut nevoia urgentă în înlocuirea lor artificială. Chiar și atunci, vindecătorii făceau primele încercări de implantare a dinților.
Și, destul de ciudat, această procedură era realizată cu succes nu numai în Egiptul antic. Există un număr de descoperiri de cranii antice pe teritoriul Europei moderne, care datează din secolele VII-I înaintea erei noastre. În ele au fost găsite implanturi din cochiliile midiilor de mare.
Inițial, oamenii de știință au presupus că inserțiile aveau o funcție decorativă. Dar după ce au primit imaginile radiografice, s-a descoperit că țesutul osos s-a format în jurul cochiliilor. Aceasta înseamnă un singur lucru: implantul a fost implantat în timpul vieții omului.
O serie de descoperiri au arătat că în antichitate era prezentă o varietate de implanturi dentare. În calitate de proteze se utilizau dinți de animale, fildeș și oase de animale.
Osul era ajustat la dimensiunea dintelui uman, i se reda o formă similară și era introdus în locul dintelui descompus. Un astfel de implant era atașat cu fire de aur la dinții adiacenți.
Dar materialul organic al animalelor începea să putrezească rapid. Astfel de proteze erau de scurtă durată, fragile și instabile. În decurs de 1-2 ani, proteza se deteriora, emana un miros neplăcut și era îndepărtată.
Dezvoltarea implantării în Evul Mediu
Încă în Roma antică, stomatologia a devenit obiectul unui studiu atent. O abordare științifică a început să se folosească în procesul de înlocuire a dinților. Au apărut primele cărți și manuale despre practica dentară.
Dar în decursul a câteva sute de ani, medicii și oamenii de știință nu au venit cu nimic mai bun decât implanturi din oasele animalelor și dinții acestora. În ciuda tuturor deficiențelor lor, acestea nu aveau analogi disponibili.
În Evul Mediu, stomatologia era extrem de primitivă. Ca și în secolele antice, dinții nu erau practic tratați. Erau îndepărtați imediat. Aceasta era mai ușor și mai ieftin.
Mai mult, procedura de extracție a dintelui era una dură. În acele timpuri nu existau analgezice. Deseori scoteau dinții cu rădăcini sănătoase. Nu numai stomatologii profesioniști, ci și fierarii, bijutierii, coaforii și mulți alții s-au angajat în astfel de acțiuni.
Înțelegând deficiențele implanturilor organice, în Evul Mediu au început să se folosească în mod activ protezele din aur și argint. Cei care nu aveau bani alegeau proteze ieftine din lemn.
Oamenii bogați puteau cumpăra dinți sănătoși de la săraci. Era o practică destul de răspândită.
O descoperire în stomatologie a fost făcută de medicul dentist personal al lui Ludovic al XV-lea, Pierre Fochard.
Acesta a dezvoltat o tehnică complet nouă pentru fixarea protezelor dentare. Acestea nu erau introduse doar în gingii în locul dintelui extras. El a creat un fel de arc dintr-un fir de aur care menținea proteza. Cu ajutorul acestei construcții, a fost posibilă reducerea sarcinii pe dinții adiacenți și încetinirea distrugerii acestora.
Pierre Fochard căuta, de asemenea, materiale noi pentru dinți artificiali. Astfel, a început să folosească mici capace din aur, pe care le acoperea cu smalț. Astfel de dinți se distingeau prin aspect bun și durabilitate.
După descoperirile acestui vindecător, stomatologia ortopedică a atins un nou nivel. Ea a început să fie privită ca o știință separată. Medicii stomatologi europeni au început să studieze mai profund posibilitățile de protezare. Dar, din păcate, dinții artificiali mulți ani au rămas la fel de primitivi ca în Roma antică.
Protezele dentare moderne
Protezarea dinților și stomatologia în general au început să se dezvolte în mod activ în secolul al XX-lea. Acest lucru a fost facilitat de dezvoltarea medicinii și de apariția medicamentelor antibacteriene.
- În primul rând, medicii stomatologi au primit o gamă largă de instrumente pentru tratarea dinților.
- În al doilea rând, dacă dintele nu a putut fi salvat, acesta era îndepărtat sub acțiunea analgezicelor.
- În al treilea rând, primele implanturi din materiale durabile au apărut în stomatologia ortopedică, care și-au păstrat proprietățile timp de mai mulți ani.
În anul 1940, un medic stomatolog din Italia, numit Formigini, a propus să se ia în considerare posibilitatea implantării protezelor în os. Această idee a fost reluată de mulți specialiști. Această metodă s-a dovedit a fi foarte fiabilă.
Până în anul 1952, diverse aliaje metalice erau utilizate ca implanturi dentare. Dar savantul suedez Branemark și-a prezentat teoria potrivit căreia titanul este cel mai bun dintre toate materialele folosite anterior pentru producerea protezelor dentare. Când este implantat un dinte artificial din titan, răspunsul imunologic este practic exclus. Datorită acestui fapt, are loc o fuziune osoasă foarte rapidă și fixarea protezei.
De la mijlocul secolului XX, implantarea dentară a atins o etapă nouă:
- protezele din titan au început să fie implantate în os folosind o construcție de tip șurub,
- pentru a crește rezistența implantului au început să se folosească aliaje de titan
- au fost elaborate diferite modele pentru implantare în diferite părți ale maxilarului.
Astăzi, implantarea dentară este considerată o procedură simplă și accesibilă. Se efectuează în aproape fiecare clinică dentară. Acum pierderea dintelui nu mai este considerată o problemă critică.
În locul dintelui pierdut, în orice moment medicul poate insera un implant dentar cu rezistență crescută și instala pe el o coroană. Dar cel mai important lucru este însă că acum dinții artificiali sunt aproape imposibil de diferențiat de cei proprii. Deci, stomatologia ortopedică modernă ajută fiecare pacient să găsească și să mențină un zâmbet sănătos și atractiv timp de mai mulți ani.
Врач стоматолог, челюстно-лицевой хирург.
Я выбираю импланты ICX: «Немецкие импланты ICX-templant® настолько высокотехнологичные, качественные и долговечные, что в самой Германии они признаны «народными имплантами» благодаря своей популярности».